Instagram son zamanların en popüler sosyal medya platformu haline gelmiş durumda. 1 milyardan daha fazla kullanıcıya sahip olan Instagram’da her gün gönderiler paylaşılıyor ve bu gönderiler milyarlarca beğeni ve yorum alıyor.
Her ne kadar günümüzde bu kadar çok kullanılsa da tahmin edeceğiniz üzere ilk zamanlarında çok fazla kullanıcısı olan bir platform değildir. Ancak yine de kurulduğu zamanlardan beri dikkat çekmeyi başarmış bir sosyal medya uygulaması olmayı başardı.
Sosyal medya üzerinden ücretsiz fotoğraf ve video paylaşılan uygulama ilk kez Ekim 2010 tarihinde kuruldu. Platformu kullanan kişiler tarafından çekilen fotoğrafların filtre uygulanabilmesi ve popüler olan sosyal medya platformlarında paylaşılmasından dolayı oldukça kullanıcı kazanmıştı. Her ne kadar Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulmuş olsa da Nisan 2012 tarihinde Facebook grubu tarafından 1 milyar dolar ödenerek satın alındı.
Facebook’a satılmadan önce 30 milyon kullanıcı olan Instagram’ın Eylül 2017 senesidnde 800 milyon takipçiye ulaştığı belirtildi. Ardından 20 Haziran 2018 senesinde San Francisco’da düzenlenen etkinlikte Instagram kullanıcı sayısının 1 milyarı aştığı belirtildi ve IG TV’nin tanıtımı yapıldı.
Instagram ilk zamanlarında sadece iPhone, iPad gibi iOS işletim sistemine sahip olan akıllı cihazlarda çalışıyordu. Daha sonradan Nisan 2012 senesinde Android versiyonu yayınlandı ve Android kullanıcıları da Instagram’a dahil oldu. Yani ortalama 2 sene kadar bir süre içerisinde sadece iOS kullanıcıları Instagram kullanabildi.
Instagram’ın bu kadar popüler olmasındaki temel özellik platformda bulunan filtreler oldu. Bu filtreler çok tutuldu ve kısa sürede herkes tarafından benimsenmeye başlandı. 2012 senesinden sonra her ne kadar Instagram satılmış olsa da Kevin Systrom Instagram ekibinde CEO konumunda yer aldı.
Instagram’ın 30 milyon kullanıcıdan 1 milyar kullanıcıya kadar yükselmesinin sebebi tabi ki yapılan çalışmalar oldu. Instagram satıldıktan sonra çok büyüdü ve sürekli olarak güncellemeler yapıldı. Platforma sonradan dahil edilen özellikler sayesinde oldukça fazla kullanıcıyı elde etmeyi başardı.
Bu özellikler arasında belki de en önemlisi hikayeler bölümü oldu. 24 saatte kaybolan fotoğraf ve video fikri ilk kez Snapchat tarafından ortaya atılmıştı. Daha sonra Facebook grubu Snapchat’i de satın almak istedi ancak bu teklifi reddedildi. Bunun üzerine Instagram, Facebook ve Whatsapp gibi platformlara hikayeler özelliği getirildi. Bu özellik Instagram’da çok sevildi ve popülerleşti.